Varför är du Vegan?

 Somtimes people ask me why I’m vegan, the answer is quite simple. I could no longer defend killing sentient beings for the taste of their corpse when there are so many other delishous things to eat instead that doesn’t require killing. 
- J ( www.teammirax.tumblr.com)
En fråga som jag får då och då, men inte allt för ofta, är Varför är du Vegan? Alternativt Varför äter du inte kött/ägg/mjölk.
En fråga som borde vara relativt lätt att svara med tanke på hur djupt det klangar med mina värderingar och vem jag är som person men det är inte alltid lätt att svara på den frågan, speciellt inte när man tittar in i en dömande köttätares ögon. Missförstå mig rätt, det finns de som är genuint nyfikna och vill förstå mina val. Men många gånger är det för att jag avviker från normen och därför kräver folk en förklaring. Och framför allt en förklaring som inte kräver att de rannsakar sig själva och sina val. För ifrågasätter jag varför de äter kött blir det ramaskri, jag en högst otrevlig och dömande person. Fast allt jag gjorde vara att ifrågasätta deras val precis som de ifrågasatte mina? Varför får dem gör det, men inte jag? Kanske för att mina val träffar en öm punkt de helst inte vill konfrontera?

Men jag spårar hur, tanken med denna post var ändå att svara på frågan "Varför är du Vegan?" och jag lovar att jag inte kommer attackera dig men jag tänker inte backa och mumla nån lite snabbt att "jag trivs med det". En extremt feg förklaring jag ibland tagit till när jag inte orkar hamna i en långrandig diskussion där jag blir kritiserad för mina val, och framförallt för att jag har fräckheten att försvara dem när jag blir tillfrågad. Blir du provocerad och vägrar ta till dig det jag berättar, så vet du vad? Det finns en kryssruta till höger, använd den! Är du däremot genuint nyfiken och vill veta mer? Lämna en kommentar, jag bits inte! 

Det var kanske inte alltid glasklart för mig att vara vegan, jag var köttätare en gång i tiden och visste knappt något om vegetarianer. Men jag har alltid känt mig obekväm med köttindustrin, för har det aldrig varit en skiljelinje mellan en hund eller en gris. De är individer med lika mycket personlighet, rätt att leva och med lika förmåga till smärta och rädsla. Men jag levde under lögnen att vi MÅSTE ha kött för att leva, jag trodde helhjärtat på det. Att det fanns vegetarianer blev liksom något jag inte reflekterade över, de liksom bara fanns där och någonstans i bakhuvudet svävade det liksom en bild av undernärda, magra vegetarianer. Och med den inställning så blev de alla andra industrierna såsom mjölk och läder nödvändiga för jag såg det som att man tog vara på alla delar av djuret. Sen att den största delen av läderproduktionen kommer från kor som slaktas enbart för lädrets skull visste jag inte om, för jag tog inte reda på den informationen. Jag ville inte, slog dövörat till deras lidande. Det var nödvändigt. Jag undvek kött från Danmark och när jag flyttade hemifrån skulle jag leva på vilt tills djurhållningen var bättre. Jag gjorde allt jag kunde trodde jag.

 Men under den här tiden så hemsöktes jag hela tiden av ett citat från en av mina favoritförfattare Terry Goodkind;

 
"Willfully turning aside from the truth is treason to one's self"
 
 
Så senare när en video dök upp i mitt feed "101 reasons to go Vegan" så bestämde jag mig för att se den. Om det nu stämde att vi behövde kött så skulle inget förändras, sanningen är sanningen. För eller senare lyser den igenom och splittrar lögnerna.
Så jag kollade, och jag klickade på fler och fler videos, jag gjorde research och allt var så solklart. Vi behöver inte äta kött, vi behöver inte ägg, vi behöver inte dricka en kos modersmjölk. Så varför skulle jag då ge mina pengar till någon som gör en ko dräktigt, bara för att slita kalven från henna några dagar efter födseln så vi kan ha mjölken när vi kan dricka mjölk gjord på mandlar, soja, hasselnötter, kokosnötter eller cashew bara för att nämna några?
Varför döda djuren överhuvudtaget? När jag insåg att alla de djur vi äter är ungar, UNGAR! Oavsett om de har haft ett bra liv eller inte så finns det ett vinstintresse. Vi vill tjäna pengar så vi göder upp dem så fort vi kan och dödar dem innan de ens har hunnit leva, klappar oss på axeln och säger vi dödade dem humant, de hade ett bra liv innan. Vilket liv? De hann inte ens växa upp? Till råga på det så är det dessutom en lögn att vi kan döda dem humant och i 90 % av fallen så har de knappast haft ett bra liv.
Och intressant tanke, de som säger "Men jag köperbara humant, frigående och ekologisk kött ju!" Ofta är de samma personer som i nästa andetag säger att de inte kan vara veganer för att det är för dyrt men frigående, ekologiskt kött har det råd till. För det är ju billigare än ris och bönor (Sorry jag sa att jag inte ska döma här, men det är en logisk frågeställning.)
 
Med allt detta i åtanke så fanns det ingen återvända längre och jag började utesluta djurprodukter ur min diet allt eftersom jag blev mer och mer informerad. Slöjan hade dragits bort från mina ögon och jag kunde se. Och det fortsätter fortfarande, nu senast har jag börjat byta ut allt från solkräm till schampo till mer djurvänliga alternativ.
Veganism handlar om att göra sitt bästa för att minska lidandet, inte om att vara perfekt. En del tror att vi bara bryr oss om djuren, inte människorna. Man vad de glömmer är att jag vi bryr oss om djur, alla djur, och människor är djur. Så ett plagg från någon fabrik med barnarbete undviks minst lika mycket som ett läderplagg. Vi gör vårt bästa, men vi gör misstag ibland, som alla människor. Och då blir vi på en gång dömda av de som inte ens försöker. 
 
Du kallar mig extrem för att jag inte ser siffror, utan en individ? Jag är extrem, för att jag vägrar äta honom?
 

Johanna Unhinged

Detta är jag, varken mer eller mindre och helt ocensurerat.

RSS 2.0